Właściwości hydrolatu z oczaru wirginijskiego

Hydrolaty to kosmetyki, które bardzo dobrze odnalazły się na rynku kosmetycznym. Szeroki wybór hydrolatów sprawia, że każdy znajdzie odpowiedni dla siebie. Hydrolaty możemy dopasować bezpośrednio do rodzaju swojej skóry, ponieważ otrzymywane są ogromnej ilości roślin, wykazujących szerokie spektrum działania na różne problemy skórne.

Hydrolat oczarowy, często występujący również pod nazwą hydrolatu hamamelisowego, otrzymywany jest z liści i kory oczaru, występującego w postaci małego, krzewiastego drzewka.

Hydrolat z oczaru słynie ze swoich doskonałych właściwości na skórę. Znalazł zastosowanie do cery trądzikowej, tłustej, dojrzałej oraz podrażnionej i zaczerwienionej lub naczynkowej. A to wszystko ze względu na fakt, że wykazuje właściwości uszczelniające naczynia włosowate. Hydrolat oczaru wirginijskiego, szczególnie polecany jest do pielęgnacji tzw. skóry problematycznej, czyli takiej ze skłonnością do wyprysków lub zaskórników, ponieważ ma silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Ceniony jest też w pielęgnacji podrażnionej skóry, sprzyja jej regeneracji, a nawet zmniejsza opuchliznę i reguluje wydzielanie sebum. Wiele osób stosuje go jako zamiennik dla toniku, po oczyszczeniu skóry, wyrównuje pH.

Hydrolat może być stosowany nawet kilka razy w ciągu dnia, kiedy to wykazuje najlepsze działanie. Pamiętajmy, że tylko regularna pielęgnacja naturalnymi produktami przyniesie oczekiwany efekt. Bardzo rzadko pojawiają się jakieś reakcje uboczne związane ze stosowaniem hydrolatu z oczaru, jednak jak w przypadku każdego tego typu produktu, warto obserwować swoją skórę w pierwszych dniach stosowania kosmetyku.